piątek, 28 kwietnia 2017

Tagliatelle z cukinią i sosem pomidorowym

Pichcąc słuchałamDamien Rice "THE BLOWER'S DAUGHTER"

Składniki (ok. 5 porcji):
makaron (np. tagliatelle)
1 pojedynczy filet z kurczaka (może być więcej, a nadmiar świetnie się sprawdza do kanapek)
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
2 nieduże cukinie
rukola
ser (np. grana padano)
sól
pieprz
bazylia
oregano
3/4 łyżeczki cukru
oliwa


Kurczaka myjemy, odcinamy to co 'ble' i kroimy na kilka kawałków. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą, pieprzem, dość obficie bazylią, dodajemy nieco oliwy i wszystko razem 'mieszamy'. Odkładamy kurczaka na ok. godzinę. 
Następnie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy kurczaka ok. 30-35 minut.
(Po upieczeniu, przed podaniem, kroimy go na paski.)

W międzyczasie przygotowujemy sos.
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Smażymy na dużej patelni, na niewielkiej ilości oliwy, przez ok. 3 minuty. Dodajemy starty czosnek i razem jeszcze podsmażamy.
Cukinię kroimy wzdłuż w dość cienkie plastry. Wrzucamy na patelnię i dalej smażymy.
Następnie dodajemy 2 puszki pomidorów (jeżeli są całe to kroimy je na mniejsze kawałki).
Całość dusimy jeszcze kilka-kilkanaście minut. Dodajemy cukier, sól, pieprz, bazylię i oregano (do smaku).

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Podajemy z sosem, kawałkami kurczaka, świeżą rukolą i grana padano.

Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz