czwartek, 16 marca 2017

(Wigilijne) Pierogi z kapustą

Pichcąc słuchałamThe Beatles "YESTERDAY"

Składniki (ok. 110-120 pierogów):

Ciasto:
6 szklanek mąki pszennej
3 łyżeczki soli
1,5 łyżki oleju
ok. 3 szklanek ciepłej wody

Farsz:
1,5 kg kiszonej kapusty
30 dkg pieczarek
1 marchewka
3 cebule
kostka grzybowa
pieprz
nieco masła do podsmażenia

Najpierw przygotowujemy farsz: Cebule kroimy w niedużą kostkę (pióra). Dorzucamy do niej umyte i skrojone na małe kawałki pieczarki. Całość podsmażamy na maśle.

Kapustę nieco odsączamy (ale żeby nie była zbyt sucha), a następnie kroimy/szatkujemy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na dużej patelni, na masełku podsmażamy kapustę wymieszaną z marchewką. Smażymy do czasu, aż będzie miękka (gdyby nam się coś zaczęło przypalać, to można dolać nieco wody).

Jak już kapusta będzie miękka, dodajemy do niej cebulę z pieczarkami i kostkę rosołową (kostkę ścieramy lub drobno kroimy). 
Doprawiamy pieprzem i wszystko razem jeszcze chwilę dusimy.
Teraz ciasto: 
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je przez kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne.

Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy kółka. Na każde nakładamy farsz i zlepiamy brzegi ciasta.
(Proponuję najpierw przygotować sobie 'kulki' z farszu, a później nakładać już takie gotowe kulki na kółka z ciasta - będzie nam się znacznie łatwiej lepiło pierogi :) 
Ewentualnie jeżeli są 2 osoby, to jedna nakłada farsz, a druga zlepia pierogi :))
W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Część pierogów wrzucamy do wrzątku. Po wypłynięciu gotujemy je jeszcze kilka minut. Wyławiamy np. łyżką cedzakową i wykładamy na talerz. Następnie, partiami, gotujemy pozostałe pierogi.

Ugotowane pierogi lekko polewamy stopionym masłem, żeby się nie posklejały.

Smacznego! :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz