niedziela, 12 kwietnia 2015

Meksykańska zupa kukurydziana

Bardzo ciekawa pozycja kulinarna: słodko-pikantna. I ten oryginalny kolor... Meksykańska zupa kukurydziana stanowi interesującą alternatywę na dzień, kiedy mamy już dosyć ogórkowej, pomidorowej i rosołu :)

Pichcąc słuchałam: Please The Trees "IT'S NOT ME"

Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 puszki kukurydzy
1 średnia cebula
2 średnie ziemniaki
1 łyżka miodu
5 łyżek stołowych śmietanki 30%
50g masła
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chili
natka pietruszki (do posypania)
sól
pieprz

Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do niej kukurydzę i całość smażymy na małym ogniu przez parę minut.

Kurczaka dokładnie myjemy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki (5 - 6 kawałków). Ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
Do garnka wlewamy 500ml wody, wrzucamy kurczaka wraz z ziemniakami oraz wcześniej przygotowaną kukurydzę. Całość gotujemy do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie. Wtedy wyciągamy kurczaka na osobny talerz, a resztę miksujemy na gładką masę (oczywiście, poziom "gładkości" zależy od upodobań: ja lubię, kiedy w zupie można z łatwością odnaleźć kawałki niezmiksowanej kukurydzy)

Kolejny krok: kurczaka kroimy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy z powrotem do garnczka, dodajemy wszystkie przyprawy oraz łyżkę miodu, dolewamy jeszcze szklankę wody i zagotowujemy zupę.
Na koniec dodajemy śmietankę, która nam pięknie zabieli zupę i sprawi, że jej smak będzie bardziej aksamitny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz - jeśli uznamy, że zupa ma zbyt słodki smak - curry lub chilli.
Zupę posypujemy do dekoracji natką pietruszki.

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz