Składniki (na 10 bułek):
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniej wody
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
Na rozczyn:
15 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki letniego mleka
Na wierzch:
1 jajko
1 łyżka mleka
ziarna: słonecznik, siemię lniane, sezam
Na samym początku przygotowujemy rozczyn: przepis tutaj
Rozczyn mieszamy ze wszystkimi składnikami na ciasto i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Formujemy kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5h (do podwojenia objętości).
Ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy ją lekko i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 40 minut (do podwojenia objętości).
Przed pieczeniem bułki nacinamy, smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy ziarnami.
Pieczemy w temperaturze 225 stopni, przez ok. 15 minut.
Smacznego! :)
Ale śliczne Ci wyszły) )
OdpowiedzUsuń