Składniki:
makaron (ja użyłam pappardelle)
pojedynczy filet z kurczaka (dość duży)
12 niedużych pieczarek
świeży szpinak (zużyłam ok. 2/3 woreczka)
2 łyżki oliwy
6 kawałków suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki curry
szczypta kurkumy
ok. 150 ml śmietanki 30%
ser (np. grana padano)
sól
pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie myjemy i osuszamy szpinak.
Kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę i przyprawiamy solą, pieprzem oraz połową startego czosnku.
Pieczarki myjemy, podcinamy korzonki i kroimy w kawałki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy kurczaka oraz pieczarki i podsmażamy. Na koniec dodajemy posiekane suszone pomidory.
Następnie dodajemy resztę startego czosnku, curry, kurkumę oraz szpinak. Smażymy mieszając przez ok. 2 minuty, aż szpinak zwiędnie.
Dodajemy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę podgotowujemy, aż sos nieco zgęstnieje.
Łączymy makaron z sosem, posypujemy na wierzchu kawałkami grana padano.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz