Składniki (na 16 niedużych muffinek):
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g białej czekolady (+ ewentualnie czekolada mleczna do posypania wierzchu)
1 łyżka rumu
0,5 szklanki drobnego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
1 szklanka mleka 2%
1/4 szklanki oleju roślinnego
konfitura jagodowa (zużyłam ok. pół słoiczka)
sól
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, olej i miksujemy na gładką masę. Pod koniec ubijania wlewamy mleko oraz rum i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Czekoladę kruszymy na drobniutkie kawałki i dodajemy do masy. Wszystko razem krótko miksujemy.
Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami (jak nie mamy papilotek, to foremki smarujemy nieco masłem) i wylewamy ciasto, mniej więcej do połowy wysokości. Następnie kładziemy po małej łyżeczce konfitury jagodowej i na to jeszcze trochę ciasta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut.
Po wyjęciu możemy je jeszcze np. posypać czekoladą lub polać polewą.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz