Pichcąc słuchałam: Queen "A KIND OF MAGIC"
Składniki:
makaron (użyłam tagliatelle)
pojedynczy filet z kurczaka (może być więcej, to co nam zostanie będzie pyszne do kanapek)
300 g pieczarek
500 g dyni zważonej ze skórką
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2/3 szklanki śmietanki kremówki
sól
pieprz
tymianek
oregano
bazylia
ser (np. parmezan, grana padano)
Na początku marynujemy kurczaka (ja użyłam niedużą ilość oliwy, pieprz, bazylię i oregano) i wsadzamy go do lodówki na ok. godzinę (lub dłużej).
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy kurczaka ok. 35 minut.
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy miąższ w kostkę ok. 1cm. Pieczarki myjemy, podcinamy ogonki i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na dużej patelni, na maśle i oliwie, podsmażamy cebulę. Po chwili dodajemy starty czosnek. Dodajemy dynię, solimy i smażymy ok. 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż dynia stanie się miększa (może się lekko zrumienić).
Dodajemy grzyby, nieco tymianku i oregano i dalej smażymy ok. 4 minut. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze ok. minuty. Jeżeli dynia nie będzie jeszcze miękka, można sos jeszcze chwilę poddusić, pod pokrywką.
Gotujemy makaron, wg przepisu na opakowaniu.
Makaron mieszamy z sosem, dodajemy kawałki kurczaka, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i startym serem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz