Składniki:
1,5 kg dyni (waga przed obraniem)
5 czerwonych papryk
1 cebula
masło do smażenia
0,5 l bulionu
sól
pieprz
chili w proszku
suszone oregano
suszony tymianek
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki.
Z papryk usuwamy gniazda nasienne i również kroimy na mniejsze kawałki.
Warzywa wykładamy na blaszkę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopi i pieczemy w nim dynię z papryką przez 60 minut.
Kiedy warzywa nieco ostygną, z papryki zdejmujemy skórkę (nie musi być bardzo dokładnie).
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, aż lekko zbrązowieje.
Dynię, paprykę oraz cebulę wkładamy do misy blendera i miksujemy, aż całość uzyska konsystencję kremu.
Do dużego garnka przelewamy bulion oraz krem warzywny. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, oregano oraz odrobiną chili. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia.
Zupę podajemy z pieczywem, grzankami lub włoskimi grissini.
Smacznego! :)
Kocham zupy krem, i ta prezentuje się niesamowicie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2016/11/06/kasza-jaglana-z-mango-jarmuzem-i-tofu-w-sosie-orzechowym/