Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 nieduża cebula
150 g obranej dyni
150 g pieczarek (mogą być również inne grzyby)
1 szklanka bulionu
kilka łyżek śmietany kremówki
oliwa
masło
sól
pieprz
oregano
natka pietruszki (opcjonalnie)
Polędwiczkę kroimy na plastry, każdy nieco spłaszczamy dłonią. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Mieszamy z niedużą ilością oliwy i zostawiamy do zamarynowania na ok. 1 godzinę.
Na dużą patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy i, na większym ogniu, obsmażamy plastry polędwiczki (po 2-3 minuty każdą ze stron).
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy ją do mięsa i smażymy przez ok. 3 minuty, co chwilę mieszając, aż cebula zmięknie.
Dynię kroimy w kostkę i również dorzucamy na patelnię. Wszystko razem dalej podsmażamy.
Dodajemy łyżkę masła oraz pieczarki (umyte i pokrojone w plastry). Wszystko razem podsmażamy, co jakiś czas mieszając.
Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut, aż dynia będzie miękka.
(Przy dłuższym gotowaniu dynia się rozpadnie tworząc dyniowy sos.)
Dodajemy śmietankę. Można również dodać posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego! :)
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń