Składniki (na 3 porcje):
2 duże czerwone papryki
5 pomidorów
4 ząbki czosnku
1 szklanka wywaru
1 łyżka nasion słonecznika
oliwa
1 cebula
0,5 łyżeczki oregano
1 średni por (biało-zielona część)
garść migdałów
sól
Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory również kroimy - każdy na 2-3 części.
Na blaszce wykładamy paprykę, pomidory i czosnek w łupinkach. Pomidory skrapiamy oliwą i posypujemy słonecznikiem i oregano.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Po 20 minutach wyciągamy paprykę, zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i resztę pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut.
Z papryki ściągamy skórkę.
Cebulę kroimy w pióra. Podsmażamy ją na rozgrzanej patelni na oliwie, aż się zeszkli.
Do miksera przekładamy cebulę, upieczone pomidory i paprykę, wyciskamy czosnek, wlewamy bulion, doprawiamy solą i miksujemy wszystko na krem.
Na patelni podsmażamy pokrojony por. Przekładamy go na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na rozgrzanej suchej patelni prażymy migdały w płatkach.
Zupę serwujemy posypaną porem i migdałami.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz