Składniki (na 12 mini bułeczek):
0,5 szklanki płatków owsianych
1,5 łyżki miodu
1 łyżka masła
3/4 łyżeczki soli
1 szklanka wrzącej wody
20 g świeżych drożdży
3 łyżki letniej wody
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
3/4 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
Na wierzch:
1 jajko
1 łyżka mleka
płatki owsiane
Do dużej miski dodajemy płatki owsiane, miód, masło, sól i zalewamy wrzącą wodą. Dobrze mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 5-10 minut. Dodajemy do miski z płatkami. Następnie dodajemy siemię lniane i wszystko mieszamy. Dosypujemy mąkę żytnią i pszenną i ponownie wszystko mieszamy. Wyrabiamy ciasto, tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5h.
Wyrośnięte ciasto jeszcze krótko wyrabiamy i dzielimy na 12 części. Formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi.
Pieczemy przez ok 15 minut, w temperaturze 200 stopni.
Smacznego! :)
A mąki pszenna i żytnia to jakie dokładnie ?
OdpowiedzUsuńUżyłam mąki pszennej typ 550 i żytniej pełnoziarnistej
UsuńDziękuję :).
OdpowiedzUsuń