Pichcąc słuchałam: Twenty One Pilots "HEATHENS"
Składniki (na 8 bułek):
500 g mąki pszennej (użyłam typ 550, ale może być też 500 lub 450)
20 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
2 łyżeczki soli
1 jajko
Na wierzch:
1 jajko
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pokruszone drożdże i jajko. Wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto.
Kulę z ciasta przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę (do podwojenia objętości).
Następnie ponownie je zagniatamy. Dzielimy na 8 części i z każdej formujemy bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, na ok. 20 minut.
Po tym czasie bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy.
Pieczemy je ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz