Pichcąc słuchałam: Tom Odell "CONCRETE"
Składniki (na 2 pizze):
Ciasto:
Rozczyn : 25g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru + 3 łyżki mąki pszennej + 1/4 szklanki letniego mleka
3,5 szklanki mąki
1,5 szklanki letniej wody
1 łyżka oliwy
1,5 łyżeczki soli
Dodatki:
2 cukinie
kilka pieczarek
kilka plasterków wędzonego boczku
ricotta
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów
1 pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
Na samym początku z drożdży przygotowujemy rozczyn. Przepis dostępny jest tutaj: rozczyn
Gdy rozczyn będzie już gotowy, dodajemy wszystkie pozostałe składniki (mąka, woda, oliwa, sól) i wyrabiamy (ręką lub mikserem) na gładkie, elastyczne ciasto.
Przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.
Sos pomidorowy:
Wszystkie składniki na sos miksujemy w blenderze.
Wracając do ciasta, dzielimy je na dwie części. Każdą cześć wałkujemy i kładziemy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym, po czym układamy: pokrojoną cukinię, kawałki boczku oraz skrojone pieczarki.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni i pieczemy w nim pizzę przez 15 minut.
Gorącą pizzę podajemy z ricottą i sosem pomidorowym.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz