Składniki (na 3 porcje):
6 żółtek
5 łyżek drobnego cukru
40ml rumu (lub np. likeru, wg preferencji)
espresso
biszkopty (do dekoracji)
kakao (do posypania)
Do miski przekładamy żółtka i miksujemy je na puszystą masę przez 2 minuty.
Następnie wsypujemy cukier i całość miksujemy przez 4 minuty. Powstała masa powinna być jasna i puszysta.
Do osobnego garnka z grubym dnem wlewamy nieco wody (tak na ok 2 cm) i ustawiamy go na małym ogniu. Kiedy woda się zagotuje, na garnku stawiamy miskę z masą jajeczną (uważamy, żeby dno miski nie dotykało do wody). Do masy wlewamy rum (lub inny alkohol) i miksujemy na parze wodnej przez 5 minut.
Gotowe zabaglione chłodzimy w lodówce.
Zaparzamy espresso. Studzimy, następnie przelewamy do filiżanek/kieliszków.
Na kawę nakładamy warstwę zabaglione i oprószamy kakao.
Podajemy z biszkoptami.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz