Składniki (na 3-4 porcje):
800g dyni
1l bulionu (warzywny lub drobiowy)
1 laska wanilii
50ml mleka
2 cebule
pieprz
oliwa
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie na patelni, aż stanie się nieco rumiana.
Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Mieszamy i smażymy całość pod przykryciem przez 15 minut.
Po tym czasie, wlewamy gorący bulion, ziarenka wanilii oraz pustą laskę wanilii.
Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy zupę na małym ogniu (pod przykryciem) jeszcze przez 15 minut.
Wyciągamy pustą laskę wanilii. Zupę miksujemy blenderem.
Wlewamy mleko i doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego! :)
Ciekawe, kremu z dyni z dodatkiem wanilii jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń