Pichcąc słuchałam: Kaleo "WAY DOWN WE GO"
Składniki (na 3 porcje):
400g ugotowanych gnocchi
1 cukinia
1 czerwona papryka
125g mozarelli
oregano
oliwa
+
sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz
oregano
cukier
bazylia
Cebulę oraz czosnek kroimy na drobną kostkę, a następnie smażymy na patelni z niewielką ilością oliwy. Kiedy cebula się zeszkli, wlewamy pomidory z puszki (jeśli są w całości, kroimy je wcześniej na mniejsze kawałki). Doprawiamy łyżeczką cukru, solą, pieprzem, bazylią i oregano.
Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 7 minut.
Cukinię oraz paprykę kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię z niewielką ilością oliwy, przyprawiamy dość obficie oregano i smażymy przez 10 minut. Od czasu do czasu mieszamy warzywa drewnianą łyżką.
Po tym czasie dodajemy ugotowane gnocchi, sól oraz pieprz i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Mozarellę kroimy na plasterki.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy trzema łyżkami naszego sosu pomidorowego. Na to wykładamy połowę farszu. Kolejno, wlewamy połowę sosu pomidorowego i układamy połowę plasterków mozarelli.
Druga warstwa jest identyczna: najpierw pozostałe warzywa, potem pozostały sos i na koniec resztę mozarelli.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz