Pichcąc słuchałam: Pink Floyd "WISH YOU WERE HERE"
Składniki (na ok. 25 eklerek)
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka zimnej wody
4 jajka
80g masła
1/3 łyżeczki soli
Krem kajmakowy:
300g masy kajmakowej z puszki
80g miękkiego masła
40ml rumu (lub np. spirytusu)
Polewa czekoladowo-kawowa:
70ml śmietanki 30%
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka miodu
80g czekolady mlecznej
15g masła
Ciasto: do rondelka wlewamy szklankę wody i dorzucamy sól oraz pokrojone na kawałki masło. Podgrzewamy, aż woda się zagotuje. Po tym czasie, przesiewamy do niej mąkę i wszystko łączymy ze sobą drewnianą łyżką. Zdejmujemy z ognia.
Do masy dodajemy kolejno po jednym jajku - cały czas mieszając ją przy pomocy miksera. Masa jest już gotowa.
Masę przekładamy do szprycy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy masę w formę eklerek.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim eklerki przez 30 minut.
Masa kajmakowa:
Masę kajmakową z puszki, masło oraz alkohol (rum lub spirytus) łączymy ze sobą przy użyciu miksera.
Polewa:
W rondelku podgrzewamy śmietankę, kawę rozpuszczalną oraz miód. Kiedy śmietanka zacznie się lekko zagotowywać, ściągamy ją z ognia i wrzucamy kostki czekolady. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Dodajemy masło i całość mieszamy, aż masa osiągnie jednolitą konsystencję.
Kiedy eklerki nam nieco ostygną, napełniamy je masą kajmakową, przy pomocy szprycy.
Z wierzchu smarujemy je polewą czekoladowo-kawową.
Smacznego! :)
O rany, ale pysznie się prezentują! Porywam jedną :))
OdpowiedzUsuń