Przyrządzając słuchałam: Stereophonics "I MISS YOU NOW"
Składniki (na 4 suflety):
200g śmietany kremówki 36%
130g gorzkiej czekolady
3 jajka
2,5 łyżki drobnego cukru + nieco do obsypania ramekinów
2,5 łyżki rumu
masło do posmarowania ramekinów
szczypta soli
maliny
lody waniliowe
cukier puder do posypania
Ramekiny dokładnie smarujemy ze wszystkich stron masłem i posypujemy równomiernie cukrem. Nadmiar cukru strzepujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
W garnuszku mieszamy śmietanę kremówkę, cukier oraz rum. Doprowadzamy do momentu, aż masa się zagotuje. Wtedy wkruszamy czekoladę i wszystko razem podgrzewamy (na małym ogniu), aż powstanie nam jednolita masa.
Białka oddzielamy od żółtek.
Żółtka dodajemy do masy czekoladowej, po czym mieszamy aż składniki się połączą.
W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. 1/3 piany dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy, aż się całkowicie połączy w jednolitą strukturę. Po tym czasie dodajemy resztę białek i znów mieszamy.
Gotową masę przelewamy do przygotowanych ramekinów i wstawiamy do piekarnika.
Po 30 sekundach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy suflety przez ok. 21 minut.
Uwaga: ramekiny w miarę stygnięcia zaczynają opadać. To normalne.
Gorące ramekiny najlepiej smakują posypane cukrem pudrem, udekorowane malinami oraz podane z gałką lodów waniliowych.
Smacznego! :)
uwielbiam suflety ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię suflety, bardzo dawno już nie robiłam, trzeba to zmienić. Fajny pomysł z dodaniem rumu :)
OdpowiedzUsuń