Pichcąc słuchałam: Walking on Cars "CATCH ME IF YOU CAN"
Składniki (na 3 porcje):
6 żółtek
5 łyżek drobnego cukru
40ml rumu (lub np. likeru, wg preferencji)
biszkopty (do dekoracji)
kakao (do posypania)
maliny (opcjonalnie)
Do miski przekładamy żółtka i miksujemy je na puszystą masę przez 2 minuty.
Następnie wsypujemy cukier i całość miksujemy przez 4 minuty. Powstała masa powinna być jasna i puszysta.
Do osobnego garnka z grubym dnem wlewamy nieco wody (tak na ok 2 cm) i ustawiamy go na małym ogniu. Kiedy woda się zagotuje, na garnku stawiamy miskę z masą jajeczną (uważamy, żeby dno miski nie dotykało do wody). Do masy wlewamy rum (lub inny alkohol) i miksujemy na parze wodnej przez 5 minut.
Gotowe zabaglione chłodzimy w lodówce.
Podajemy z biszkoptami, malinami (wg preferencji) i nieco oprószone kakao.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz