sobota, 13 sierpnia 2016

Zabaglione

Pichcąc słuchałamWalking on Cars "CATCH ME IF YOU CAN"

Składniki (na 3 porcje):
6 żółtek
5 łyżek drobnego cukru
40ml rumu (lub np. likeru, wg preferencji)
biszkopty (do dekoracji)
kakao (do posypania)
maliny (opcjonalnie)

Do miski przekładamy żółtka i miksujemy je na puszystą masę przez 2 minuty.
Następnie wsypujemy cukier i całość miksujemy przez 4 minuty. Powstała masa powinna być jasna i puszysta.

Do osobnego garnka z grubym dnem wlewamy nieco wody (tak na ok 2 cm) i ustawiamy go na małym ogniu. Kiedy woda się zagotuje, na garnku stawiamy miskę z masą jajeczną (uważamy, żeby dno miski nie dotykało do wody). Do masy wlewamy rum (lub inny alkohol) i miksujemy na parze wodnej przez 5 minut.

Gotowe zabaglione chłodzimy w lodówce.

Podajemy z biszkoptami, malinami (wg preferencji) i nieco oprószone kakao.

Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz