sobota, 27 sierpnia 2016

Dorsz w pomidorowym pesto

Pichcąc słuchałamStereophonics "DON'T LET ME DOWN"

Składniki:
4 filety z dorsza
1 pojemnik pomidorków koktajlowych (250g)
4 kawałki suszonych pomidorów
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
odrobina masła
bazylia
przyprawa do ryb
sól
pieprz
ostra papryka w proszku

Filety z dorsza rozmrażamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy do niego rybę i przyprawiamy ją pieprzem oraz przyprawą do ryb.
Dodajemy jeszcze troszeczkę masła i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 30 - 35 minut.

Sos:
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a suszone pomidory oraz czosnek na mniejsze kawałki.
Wszystko przekładamy do rondelka. Dodajemy olej, po czym doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką.
Wszystko smażymy przez ok. 3 minuty. Gotowy sos przelewamy do wysokiego naczynia.
Na koniec dodajemy bazylię i miksujemy blenderem na gładki sos. 
Gotowy sos przelewamy z powrotem do rondelka, kładziemy na niewielkim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z kuchenki.

Gotowego dorsza serwujemy z sosem pesto.

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz