Pichcąc słuchałam: Stereophonics "DON'T LET ME DOWN"
Składniki:
4 filety z dorsza
1 pojemnik pomidorków koktajlowych (250g)
4 kawałki suszonych pomidorów
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
odrobina masła
bazylia
przyprawa do ryb
sól
pieprz
ostra papryka w proszku
Filety z dorsza rozmrażamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy do niego rybę i przyprawiamy ją pieprzem oraz przyprawą do ryb.
Dodajemy jeszcze troszeczkę masła i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 30 - 35 minut.
Sos:
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, a suszone pomidory oraz czosnek na mniejsze kawałki.
Wszystko przekładamy do rondelka. Dodajemy olej, po czym doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką.
Wszystko smażymy przez ok. 3 minuty. Gotowy sos przelewamy do wysokiego naczynia.
Na koniec dodajemy bazylię i miksujemy blenderem na gładki sos.
Gotowy sos przelewamy z powrotem do rondelka, kładziemy na niewielkim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z kuchenki.
Gotowego dorsza serwujemy z sosem pesto.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz