Składniki:
260g mąki
180g jogurtu greckiego
70g masła
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu
W misce mieszamy: przesianą mąkę, pokrojone na kawałki masło, jajko, proszek do pieczenia, miód, cynamon oraz prawie cały jogurt (pozostawiamy 1-2 łyżki, które na końcu użyjemy do posmarowania scones z wierzchu).
Wszystkie składniki mieszamy przy użyciu miksera.
Ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką. Z ciasta wykrawamy kółka o średnicy ok. 5 cm.
Scones kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy resztką jogurtu.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy w nim bułeczki przez 15 minut.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz