sobota, 6 sierpnia 2016

Lemon curd

Pichcąc słuchałam: Brandon Flowers "BETWEEN ME AND YOU"

Składniki:
3 cytryny
2 jajka
200g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oliwy

Cytryny parzymy wrzątkiem,dokładnie myjemy. Następnie skórkę ścieramy na tarce, a na końcu wyciskamy z nich sok

W garnuszku umieszczamy sok z cytryn, startą skórkę, jajka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki mieszamy, stawiamy na ogniu i zagotowujemy.
Gotujemy przez 2 minuty, następnie dodajemy łyżeczkę oliwy. Znów mieszamy.

Jeśli wyjdą nam grudki, masę możemy zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sitko.

Lemon curd zamykamy w słoiczku i przechowujemy w lodówce (do 7 dni).

Smacznego! :)














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz