Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki
2 jajka
3,5 łyżki gorzkiego kakao w proszku
mleko
60g roztopionego masła
woda mineralna gazowana
łyżeczka cukru wanilinowego
sól
Nadzienie:
serek twarożek
1 żółtko
cukier
cukier wanilinowy
truskawki
Polewa czekoladowa:
100g czekolady deserowej
100ml śmietanki 30%
Naleśniki na pierwszy ogień!
Do dużej miski przesypujemy mąkę, kakao, szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru wanilinowego. Suche składniki mieszamy.
Kolejno, dodajemy roztopione masło i - cały czas mieszając - jajka oraz odrobinę wody gazowanej.
Mieszając cały czas dodajemy mleko, aż masa uzyska pożądaną konsystencję ciasta naleśnikowego (uwaga: powinno być dosyć cienkie)
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu (!!!)
W osobnej misce mieszamy serek twarożkowy z żółtkiem, cukrem wanilinowym oraz zwykłym cukrem (ilości : w zależności od preferencji)
Truskawki myjemy i kroimy na małe kawałki. Możemy dodać je bezpośrednio do serka (jako część nadzienia) lub udekorować nimi naleśniki z wierzchu.
Pora na polewę:
W małym rondelku zagotowujemy śmietankę.
Zdejmujemy ją z ognia. Do jeszcze gorącej śmietanki kruszymy czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zostawiamy na chwilę w spokoju, aż masa zgęstnieje.
Naleśniki nadziewamy serkiem, truskawkami i dekorujemy polewą.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz