niedziela, 12 czerwca 2016

Puree z zielonego groszku i marynowany kurczak

Pichcąc słuchałam: Asaf Avidan  "OF SCORPIONS AND BELLS"

Składniki:

Kurczak:
3 pojedyncze filety z kurczaka
oliwa
przyprawa gyros

Puree z zielonego groszku:
opakowanie mrożonego zielonego groszku
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Filety z kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie skrapiamy je oliwą i posypujemy przyprawą gyros (dosyć intensywnie). Mięso dokładnie obtaczamy w przyprawie i marynujemy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy w nim mięso przez 40 minut.

Groszek gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Ząbki czosnku kroimy na drobną kostkę.
W kielichu blendera miksujemy ugotowany groszek wraz z masłem i czosnkiem.
Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz