Pichcąc słuchałam: Asaf Avidan "OF SCORPIONS AND BELLS"
Składniki:
Kurczak:
3 pojedyncze filety z kurczaka
oliwa
przyprawa gyros
Puree z zielonego groszku:
opakowanie mrożonego zielonego groszku
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Filety z kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie skrapiamy je oliwą i posypujemy przyprawą gyros (dosyć intensywnie). Mięso dokładnie obtaczamy w przyprawie i marynujemy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy w nim mięso przez 40 minut.
Groszek gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Ząbki czosnku kroimy na drobną kostkę.
W kielichu blendera miksujemy ugotowany groszek wraz z masłem i czosnkiem.
Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz