Składniki:
Rozczyn:
25g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki
1/4 szklanki letniego mleka
Drożdżówki:
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
3 łyżki cukru
1 jajko + 1 żółtko + 1 jajko do posmarowania drożdżówek
60g roztopionego masła
sól
truskawki
Kruszonka:
pół szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
60g roztopionego masła
1 opakowanie cukru wanilinowego (małe)
Zaczynamy od rozczynu:
W misce mieszamy drożdże wraz z letnim mlekiem, cukrem i mąką, aż znikną wszystkie grudki.
Przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie, w dużej misce mieszamy wszystkie składniki na drożdżówki, tj:
- przesianą mąkę
- rozczyn
- letnie mleko
- cukier
- 1 jajko i 1 żółtko
- roztopione masło
- szczyptę soli
Mieszamy ręką, aż ciasto będzie pulchne i sprężyste.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po tym czasie, dzielimy je na 10 części. Każdy placek wałkujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut, do wyrośnięcia.
Osobno przygotujemy kruszonkę:
Wszystkie składniki łączymy w małym garnuszku i ugniatamy palcami w kruszonkę.
Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Ostatnie jajko roztrzepujemy przy pomocy widelca.
Na środku każdej drożdżówki, przy pomocy dna szklanki, formujemy zagłębienie. Do zagłębienia przekładamy truskawki. Brzeg ciasta dookoła smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy całość kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy w nim drożdżówki przez 23 minuty.
Smacznego! :)
Nie ma to jak domowe drożdżóweczki. Pychotka.
OdpowiedzUsuń