Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
3 łyżeczki pasty curry
2 ząbki czosnku
szparagi
masło klarowane
puszka mleczka kokosowego
ser grana padano
ryż
świeżo zmielony pieprz
Kurczaka kroimy na paseczki. Czosnek kroimy w drobną kostkę.
Do miski wrzucamy kurczaka, czosnek oraz pastę curry. Dokładnie obtaczamy go w marynacie i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim kurczaka przez 40 minut.
Szparagi dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm.
Na patelni roztapiamy łyżkę masła klarowanego i smażymy na niej szparagi (przez parę minut, aż zmiękną.)
Kiedy szparagi będą gotowe, dorzucamy upieczonego kurczaka oraz mleczko kokosowe. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze na ogniu przez parę minut (mleczko powinno nieco zgęstnieć)
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na ryż wykładamy kurczaka curry. Tuż przed podaniem przyozdabiamy go cienkimi płatkami sera grana padano oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz