Składniki:
250g mąki pszennej
100g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
130g masła
3 jajka
1 łyżka soku z cytryny
truskawki
cukier wanilinowy
Masło topimy i zostawiamy do ostudzenia.
W osobnej misce ubijamy jajka wraz z cukrem, aż do uzyskania całkiem "puszystej" masy.
Po tym czasie dodajemy ostudzone masło i miksujemy raz jeszcze.
Następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz sokiem z cytryny.
Wszystko miksujemy. Ciasto powinno być gęste.
Tortownicę (średnica 21cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto.
Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je na powierzchni ciasta (skrojoną stroną do góry) i lekko dociskamy.
Posypujemy cukrem wanilinowym.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Pieczemy w nim ciasto przez 55 minut.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz