Składniki:
Ciasto drożdżowe:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła (200g)
50g świeżych drożdży
4 jajka
800g mąki pszennej
masło do posmarowania tortownicy
500g truskawek
Kruszonka:
100g mąki pszennej
50g cukru
50g masła
UWAGA: ciasto zaczynamy przygotowywać minimum 6 godzin wcześniej (a najlepiej całą noc)
W garnku podgrzewamy mleko, cukier i masło, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy jajka. Lekko ubijamy mikserem. W palcach rozkruszamy drożdże, dodajemy do zaczynu i mieszamy łyżką.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 6 godzin (a najlepiej całą noc).
Po tym czasie, przesiewamy mąkę i ręką zagniatamy ciasto (aż będzie swobodnie odchodzić od ścianek garnka).
Dół tortownicy (średnica 26cm) wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem.
Rozrywamy kawałki ciasta i układamy w tortownicy (kawałek na środek, reszta kawałów dookoła).
Truskawki myjemy, kroimy na pół i lekko wciskamy w ciasto (pokrojoną stroną do góry)
Przygotowujemy kruszonkę: topimy masło, dodajemy cukier oraz mąkę i palcami wyrabiamy w kruszonkę.
Ciasto posypujemy hojnie kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy w nim ciasto, najpierw 20 minut przy otwartych drzwiczkach, potem jeszcze 40 minut, przy drzwiczkach już zamkniętych.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz