Składniki:
0,5 kg truskawek
250g mascarpone
200ml śmietanki 30%
100g białej czekolady
biszkopty (okrągłe) lub ciasteczka digestive
1 łyżeczka cukru pudru
adwokat
Truskawki myjemy i przy użyciu blendera miksujemy na mus.
Mascarpone ubijamy przy użyciu miksera. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, czekamy aż nieco ostygnie i dodajemy do mascarpone. Miksujemy na jednolitą masę.
W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Dodajemy łyżeczkę cukru pudru i znów miksujemy całość.
Do filiżanek/miseczek kruszymy (w palcach) po 1,5 biszkopta (lub ciasteczek) i polewamy musem truskawkowym. Kolejno wykładamy warstwę mascarpone z czekoladą. Następnie znów truskawki i na nie jeszcze śmietankę. Całość polewamy adwokatem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz