Składniki:
300g jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki masła
1,5 łyżki cukru pudru
trochę cukru z prawdziwą wanilią
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 średnie jabłko
nieco oleju/oliwy do smażenia
Masło roztapiamy na małym ogniu. Zostawiamy żeby nieco ostygło.
W dużej misce łączymy jogurt, jajka, cukier puder, cukier z wanilią i masło. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i wszystko mieszamy.
Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do masy.
Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju/oliwy, przez 2-3 minuty z obu stron.
Podajemy np. z cukrem pudrem lub syropem klonowym.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz