Pichcąc słuchałam: LP "TIGHTROPE"
Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
4 nieduże ziemniaki
1 por
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 opakowanie mrożonego zielonego groszku
1,5 l rosołku warzywnego
sól
pieprz
0,5 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
nieco oliwy do podsmażenia
Do podania:
tortellini (opcjonalnie)
grzanki, słonecznik, ...
Cebulę kroimy na drobną kostkę. Pora kroimy na półtalarki.
Na dużą rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucamy cebulę, pora i starty czosnek. Wszystko szklimy.
Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy na patelnię. Całość smażymy do lekkiego zrumienienia.
Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy warzywa, doprawiamy curry, kurkumą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw.
Groszek przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Dorzucamy go do zupy. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Na koniec całość miksujemy. (Ja zblendowałam częściowo, na taki pół-krem.)
Podajemy z tortellini, grzankami lub prażonym słonecznikiem (słonecznik prażymy chwilę na suchej patelni).
Gdyby zupa była zbyt gęsta dolewamy jeszcze nieco wody.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz