Pichcąc słuchałam: Mona "LISTEN TO YOUR LOVE"
Składniki (na 12 bułek):
20 g świeżych drożdży
1/4 szklanki mleka
1 łyżka cukru
400 g mąki pszennej (użyłam typ 550)
100 g mąki żytniej (użyłam pełnoziarnistej)
1,5 łyżeczki soli
100 g słonecznika
2-3 łyżki oleju
250 g letniej wody
Na wierzch:
1 jajko
słonecznik
Na samym początku przygotowujemy rozczyn: przepis tutaj
Następnie obie mąki mieszamy z solą, rozczynem, olejem i słonecznikiem. Na koniec dodajemy letnią wodę.
Ciasto dobrze wyrabiamy i formujemy z niego kulę. Odstawiamy przykryte ściereczką na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia.
Po tym czasie dzielimy go na 12 części i z każdej formujemy bułkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przed samym pieczeniem, smarujemy bułki jajkiem wymieszanym z łyżą wody oraz posypujemy słonecznikiem.
Pieczemy ok. 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz