Pichcąc słuchałam: Justin Timberlake "CAN'T STOP THE FEELING!"
Składniki (ok. 25-30 pralinek):
80 g ciasteczek, np. holenderskich (bez czekolady)
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
1 łyżka kakao
80 g masła (w temperaturze pokojowej)
3-4 łyżki likieru Baileys
20 g zmielonych migdałów
1 łyżka cukru pudru
Do obtoczenia:
np. zmielone pistacje
Czekoladę zetrzeć na wiórka (na małych oczkach).
Ciasteczka kruszymy na drobniutkie kawałki, dodajemy czekoladę, kakao, masło, likier, migdały i cukier puder. Wszystko zagniatamy lub miksujemy, do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy i odkładamy na ok. 1h do lodówki.
Schłodzoną masę wyjmujemy, formujemy kulki i obtaczamy je w posypce.
Pralinki przechowujemy w lodówce.
Smacznego! :)
Smakowite kuleczki :)
OdpowiedzUsuń