niedziela, 4 września 2016

Pszenno-żytnie bułki z ziarnami

Przygotowując słuchałamJulien Dore "LE LAC"

Składniki (na 10 bułek):
250g mąki żytniej pełnoziarnostej
250g mąki pszennej
300ml wody
1 łyżka masła - roztopionego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli

Rozczyn:
25g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki letniego mleka

Na wierzch
słonecznik 
siemię lniane
1 łyżka mleka
1 jajko

Na samym początku przygotowujemy rozczyn: przepis tutaj

Rozczyn mieszamy ze wszystkimi składnikami na ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Formujemy je w kulę, po czym przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Po tym czasie, dzielimy je na 10 części i formujemy z nich bułeczki.

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 30 minut.

Przed samym pieczeniem, smarujemy je jajkiem wymieszanym z mlekiem, a następnie posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim bułki przez 15 minut.

Smacznego! :)











1 komentarz:

  1. Cudowne. :)
    Zapraszam na swój blog. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń