Przygotowując słuchałam: Julien Dore "LE LAC"
Składniki (na 10 bułek):
250g mąki żytniej pełnoziarnostej
250g mąki pszennej
300ml wody
1 łyżka masła - roztopionego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
Rozczyn:
25g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki letniego mleka
Na wierzch:
słonecznik
siemię lniane
1 łyżka mleka
1 jajko
Na samym początku przygotowujemy rozczyn: przepis tutaj
Rozczyn mieszamy ze wszystkimi składnikami na ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Formujemy je w kulę, po czym przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie, dzielimy je na 10 części i formujemy z nich bułeczki.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 30 minut.
Przed samym pieczeniem, smarujemy je jajkiem wymieszanym z mlekiem, a następnie posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim bułki przez 15 minut.
Smacznego! :)
Cudowne. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swój blog. :) https://jaglusia.wordpress.com/