Pichcąc słuchałam: Myslovitz "MY"
Składniki (na 10 bułek):
3 szklanki mąki pszennej
250ml letniego mleka
30g masła - roztopionego
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżka cynamonu
0,5 łyżeczki soli
Rozczyn:
25g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki letniego mleka
Dodatkowo:
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżka mleka
1 jajko
sezam
Na samym początku przygotowujemy rozczyn: np. z przepisu tutaj
Rozczyn łączymy ze wszystkimi składnikami na ciasto. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.
Formujemy je w kulę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie wykładamy je na stolnicę i dzielimy na 10 części. Każdą część wałkujemy na placek.
Każdy placek smarujemy roztopionym masłem, po czym zwijamy w rulon (jak naleśniki).
Każdy rulonik zwijamy w formę ślimaka - koniec podwijamy na spód bułki.
Ślimaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Tuż przed pieczeniem bułki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem oraz posypujemy sezamem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim ślimaki przez 18 minut.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz