Przepis pochodzi z bloga: Kuchnia Letycji
Składniki:
300 g suchej czerwonej soczewicy
500 ml przecieru pomidorowego
250 ml mleczka kokosowego
700 ml wody
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki przyprawy garam masala
2 łyżeczki curry
pieprz cayenne
sól
pieprz
Soczewicę hojnie płuczemy, a następnie wrzucamy do 700 ml wody i gotujemy około 10 minut.
W międzyczasie cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach i podsmażamy obydwa składniki na patelni z małą ilością oliwy.
Do cebuli i czosnku dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze chwilę na małym ogniu, często mieszając, aby nam się nic nie przypaliło.
Do garnka z soczewicą dodajemy usmażoną i przyprawioną cebulę, a później przecier pomidorowy. Mieszamy naszą zupkę i gotujemy ją tak przez kilka minut. Po tym czasie, zdejmujemy garnek z ognia.
W dalszej kolejności, dodajemy sok z cytryny oraz gwóźdź programu, czyli mleczko kokosowe.
Całość mieszamy i próbujemy - w razie potrzeby swoich własnych kubków smakowych, doprawiamy jeszcze pieprzem, pieprzem cayenne i curry. Ja lubię mocno wyczuwalną nutę curry, dlatego zazwyczaj jeszcze dosypuję co nieco tego magicznego, złotego proszku :)
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz