Pichcąc słuchałam: Chet Faker "TALK IS CHEAP"
Składniki:
500 g mięsa mielonego
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
1 cebula
natka pietruszki
50 g żółtego sera
4 jajka
bułka tarta
bazylia
sól
pieprz
oliwa
No to zabieramy się do roboty - i gwarantuję, że będzie to robota szybka:
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na średnich oczkach. Cebulę i seler kroimy na małe kawałki. Ser żółty ścieramy również na tarce.
Do mięsa dodajemy warzywa, ser, drobno skrojoną pietruszkę oraz łyżkę bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wbijamy jedno jajko i całość mieszamy ze sobą.
Do całości dodajemy dwie łyżki bułki tartej, po czym całość znów wyrabiamy.
Pozostałe 3 jajka gotujemy na twardo.
Podłużną foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy warstwę mięsa. Na warstwie tej układamy ugotowane jajka, po czym pokrywamy je pozostałą częścią mięsa. Wierzch klopsa smarujemy oliwą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, po czym pieczemy w nim naszego klopsa przez około 60 min - 80 minut.
Upieczonego klopsa schładzamy w lodówce.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz