sobota, 5 sierpnia 2017

Sałatka - na szybki, zdrowy obiad

Pichcąc słuchałamPortugal. The Man "FEEL IT STILL"

Składniki:
(niestety nie podam ilości, bo wszystko zależy od tego co mamy dostępne i na co mamy ochotę :))
świeży szpinak
rukola
kilka suszonych pomidorów + trochę oleju z nich
pomidorki koktajlowe
kilka plasterków szynki
pestki dyni, słonecznik
kuskus lub np. ryż
parmezan lub grana padano
grzanki (można kupić gotowe lub zrobić samemu, np. z bagietki)
+ sos (myślę, że dobrze się sprawdzi sos musztardowo-miodowy lub jakiś na bazie oliwy ;) ale ja tym razem poszłam na mega skróty i zamiast sosu dodałam trochę musztardy słonecznej)


Nagrzewamy patelnię wraz z odrobiną oleju. Kroimy kilka suszonych pomidorów, wrzucamy je na patelnię. Szynkę kroimy w kostkę. Dorzucamy ją na patelnię i podsmażamy.

Na drugiej, suchej patelni podprażamy słonecznik i pestki dyni.

Kuskus/ryż przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki.

Szpinak i rukolę oczywiście myjemy :)

Na talerz (lub do miski) kładziemy szpinak, rukolę, pomidorki koktajlowe. Dodajemy kuskus. Całość lekko skrapiamy sosem. Dorzucamy ziarna i podsmażoną szynkę. Posypujemy parmezanem.
Podajemy z grzankami.

Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz