Składniki:
300g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 mały cukier waniliowy (lub z prawdziwą wanilią)
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
300ml mleka
jagody
+ nieco oleju do smażenia
Do podania:
jagody, syrop klonowy
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
W osobnej misce ubijamy jajka. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy łyżką.
Dodajemy przesiane składniki i mleko i wszystko mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię (z niewielką! ilością oleju) wykładamy ciasto, po ok. 2 łyżki na jednego placka. Następnie na każdy z placuszków rozsypujemy po kilka-kilkanaście jagód.
Jak się już lekko zarumienią, to przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilkę smażymy.
Podajemy np. z syropem klonowym i świeżymi jagodami.
Smacznego! :)
Pyszny pomysł na śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Bardzo lubię takie placuszki! :)
OdpowiedzUsuń