Składniki:
250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego (lub z prawdziwą wanilią)
170 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 150 g borówek amerykańskich
ok. 150 g malin
nieco masła do smażenia
Do podania:
cukier puder/ syrop klonowy
Najpierw do miski wrzucamy jogurt, jajka i cukier waniliowy i mieszamy wszystko drewnianą łyżką.
Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy łyżką - tylko do połączenia składników.
Dorzucamy ok. 100g borówek i ok. 50g malin i delikatnie mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię i nakładamy po 1 łyżce ciasta na placek. Smażymy na średnim ogniu do czasu aż ładnie urosną i się zrumienią. W trakcie smażenia możemy pododawać jeszcze kilka jagód/malin na wierzch placuszków.
Przewracamy placki na drugą stronę i smażymy do zrumienienia.
Podajemy np. z cukrem pudrem i owocami.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz