Pichcąc słuchałam: Mrozu "SZEROKIE WODY"
Składniki (ok. 3 porcje):
1 pęczek zielonych szparagów
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
0,7 l bulionu warzywnego
5 łyżek śmietanki kremówki
nieco masła
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Do podania:
grzanki
migdały
Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki. Odcinamy główki, a resztę kroimy na kawałki.
Cebulę drobno kroimy i szklimy ją w garnku, na maśle. Pod koniec dodajemy starty ząbek czosnku.
Dodajemy szparagi (bez główek) i podsmażamy je ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy szczyptę soli i szczyptę gałki muszkatołowej.
Wlewamy bulion warzywny i całość gotujemy ok. 7 minut.
Dodajemy główki szparagów i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.
Następnie całość blendujemy.
Dodajemy śmietankę i pieprz do smaku.
Podajemy np. z grzankami i prażonymi migdałami (zrumienionymi na suchej patelni).
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz