Pichcąc słuchałam: Matchbox Twenty "IF YOU'RE GONE"
Składniki:
1 kg pomidorów
0,5l bulionu warzywnego
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
oliwa
mozzarella
grzanki, pestki słonecznika (opcjonalnie)
Pomidory myjemy, suszymy, kroimy w poprzek na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (przecięciem do góry). Skrapiamy je oliwą i lekko posypujemy solą i pieprzem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 30 minut.
Cebulę i czosnek drobno kroimy, a następnie szklimy na rozgrzanej oliwie. Do patelni dorzucamy upieczone pomidory. Całość mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę.
Wszystko łączymy z bulionem. Całość miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wykładamy na talerze, do każdego dodając nieco startej/pokrojonej mozzarelli.
Podajemy np. z grzankami i prażonym słonecznikiem.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz