Pichcąc słuchałam: The Cult "PAINTED IN MY HEART"
Składniki (na 4 porcje):
Kluski:
400g ricotty
6 żółtek (białek nie będziemy potrzebować)
300 - 400 g mąki pszennej (+ trochę do podsypania na stolnicy)
sól
pieprz
Sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów
2 małe cebule
0,5 dużej cukinii (lub 1 mała)
3 ząbki czosnku
ocet winny lub balsamiczny
oregano
bazylia
cukier
sól
pieprz
oliwa
Na początku zabierzmy się za sos.
Cebule kroimy na pióra, a cukinię i czosnek na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy nieco oliwy, a następnie dorzucamy skrojone warzywa. Podsmażamy, aż się lekko zarumienią.
Pomidory z puszki kroimy na duże kawałki, a następnie wraz z pozostałym sosem pomidorowym przelewamy na patelnię. Dodajemy łyżkę octu, łyżeczkę cukru i doprawiamy szczodrze bazylią, oregano, solą i pieprzem.
Całość mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez 3 minuty.
A teraz kluski.
Do dużej miski przerzucamy (odsączoną z wody, jeśli jest taka potrzeba) ricottę. Dodajemy żółtka, sól oraz pieprz i całość mieszamy drewnianą łyżką.
Kolejno, przesiewamy mąkę pszenną. Ręką wyrabiamy ciasto. Uwaga: nie dodajemy jej za dużo; ciasto powinno być nadal lekko lepkie. Pamiętajmy: im więcej mąki, tym nasze kluski będą twardsze.
Stolnicę wysypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto.
Z ciasta formujemy ruloniki, a te z kolei kroimy nożem na mniejsze kawałki, dokładnie tak jak nasze polskie kopytka.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Gotujemy w niej partiami kluski, uważając aby się nie zlepiły ze sobą. Kiedy kluski wypłyną na wierzch, czekamy jeszcze 2 minuty, po czym wyjmujemy je z wody na talerz.
Przepis inspirowany blogiem Filozofia Smaku.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz