Składniki (na 4 porcje):
2 bakłażany
4 nieduże pomidory lub 3 większe
1 puszka pomidorów w zalewie
5 łodyg selera naciowego
2 cebule
3 ząbki czosnku
50g pestek słonecznika (łuskanego)
cukier
oregano
sól
pieprz
oliwa
Zaczynamy od tego, że bakłażany myjemy, kroimy w drobną kostkę, a następnie solimy. I zostawiamy je w takiej formie na ok 30 minut.
W międzyczasie kroimy cebulę na pióra oraz czosnek w kostkę i razem smażymy na patelni, aż lekko zbrązowieją.
Seler kroimy w kostkę, dorzucamy na patelnię, dodajemy słonecznik i razem smażymy przez 5 - 7 minut.
Na osobnej patelnii smażymy bakłażany, przez ok. 5 -7 minut.
Pomidory kroimy w kostkę, a następnie dorzucamy do bakłażana. Pomidory w puszcze kroimy na mniejsze części i przelewamy również na tę samą patelnię. Dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę bakłażanów, selera i cebuli.
Doprawiamy jedną łyżeczką cukru, oregano, solą i pieprzem - i gotujemy na małym ogniu przez 15 - 20 minut.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz