Składniki na ciasto miodowe:
400 g mąki pszennej
80 g masła
1/3 szklanki cukru
6 łyżek miodu
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na krem budyniowy:
800 ml mleka
1 budyń waniliowy (w proszku, bez cukru)
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
200 g masła w temperaturze pokojowej
Składniki na warstwę orzechową:
200-250 g orzechów włoskich, lekko zmielonych
80 g masła
1,5 łyżki miodu
1,5 łyżki cukru
Dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej
Wszystkie składniki na ciasto (mąka, masło, cukier, miód, jajko, soda) przekładamy do miski i szybko wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na 3 części.
Każdą część rozwałkowujemy między kawałkami folii spożywczej lub papieru do pieczenia, a następnie przekładamy do blaszki o wymiarach ok. 20x30cm.
Każdy z placków pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
UWAGA! Trzeci placek pieczemy z wyłożoną na wierzch warstwą orzechową (wszystkie składniki, tj. orzechy, masło, miód i cukier, wrzucamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut).
Teraz zabieramy się za masę budyniową.
Do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy cukier i masło i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia składników.
W reszcie mleka rozpuszczamy budyń (proszek) i mąkę.
Wlewamy zimne mleko do gorącego, cały czas mieszając.
Ponownie podgrzewamy, do zagotowania masy. Cały czas mieszamy, aby masa się nie przypaliła.
Następnie owijamy folią i zostawiamy do ostudzenia.
Puszkę kajmaku wkładamy do rondelka wypełnionego do połowy wodą i podgrzewamy, aż masa stanie się bardziej płynna.
Na dno blaszki kładziemy jedno z ciast miodowych. Na to wykładamy warstwę budyniową. Następnie kładziemy drugi blat ciasta, wykładamy masę kajmakową i trzeci placek (ten z orzechami).
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Smacznego! :)
Jeszcze nigdy nie robiłam takiego ciasta, ale chyba spróbuję bo wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńU mnie żona często przy okazji świąt robi ciasto ala snikers i nie powiem Ci co do przepisu bo sie nie znam, ale jest pyszne! Moge jeść i jeść. Pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuń