Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
0,5 łyżeczki soli
2 jajka
50 g roztopionego masła
125 ml letniego mleka
1,5 łyżki cukru
25 g świeżych drożdży
Do posypania:
1 jajko
sezam, słonecznik, mak, ...
Najpierw przygotowujemy rozczyn. Do garnuszka wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy do czasu, aż nie będzie grudek.
Odstawiamy do wyrośnięcia, pod przykryciem, na ok. 20 minut.
Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy mąkę żytnią, sól, zaczyn, jajka oraz roztopione i przestudzone masło.
Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 9 części, z każdej formujemy bułeczkę.
Odstawiamy na kolejne 20 minut.
Następnie smarujemy bułki rozbełtanym jajkiem i posypujemy tym, na co mamy ochotę - makiem, sezamem, słonecznikiem :)
Pieczemy przez ok. 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Smacznego! :)
Świetnie się prezentują, a przepis faktycznie nie jest skomplikowany.
OdpowiedzUsuńTeż mam podobny przepis na bułeczki śniadaniowe, różni się niewiele ale polecam każdemu bo są faktycznie przepyszne :)
OdpowiedzUsuń