Składniki (na 2 pizze o średnicy ok. 35-40 cm):
Ciasto:
25 g świeżych drożdży
300 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
nieco oliwy po podsmażenia
sól
pieprz
oregano
Dodatki:
10 dag salami
1 nieduża cukinia
ricotta (250g)
kilka orzechów włoskich
rukola
nieco oliwy
papryka słodka w proszku
Najpierw przygotowujemy zaczyn - drożdże mieszamy z cukrem i częścią letniej wody i odstawiamy, pod przykryciem, na ok. 15 minut.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Formujemy kopczyk. We wgłębienie w mące wlewamy stopniowo rozczyn, resztę wody i oliwę. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut.
Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę.
W tym czasie przygotowujemy sos: w garnku, na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy starty czosnek. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki i całość mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i cukrem. Wszystko jeszcze raz mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kilka-kilkanaście minut.
Cukinię myjemy i kroimy na cienkie plasterki.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy je jeszcze ok. 2 minut. Dzielimy ciasto na 2 części i obie rozwałkowujemy na placki o średnicy ok. 35-40 cm.
Piekarnik (z wsadzoną już blaszką do pieczenia) nagrzewamy do temperatury 230-240 stopni.
Na pierwszym placku rozsmarowujemy połowę sosu pomidorowego i wykładamy połowę dodatków: salami, cukinię, ricottę i kilka kawałków orzechów włoskich. Cukinię skrapiamy oliwą i posypujemy lekko słodką papryką w proszku.
Jak piekarnik będzie już nagrzany, to szybko układamy pizzę na blaszkę (ja ją zsunęłam na blaszkę, razem z papierem do pieczenia) i pieczemy przez 8-9 minut.
W ten sam sposób przygotowujemy drugi placek.
Na gotową pizzę wykładamy świeżą rukolę.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz