Wyobraźmy sobie leniwe, słoneczne, sobotnie popołudnie... Pierwszy tak ciepły dzień w roku... Nigdzie się nie spieszymy, nie mamy już nic do załatwienia. Wylegujemy się na balkonie obserwując z zaciekawieniem, jak lekkie obłoczki przesuwają się niespiesznie po kwietniowym niebie... Parfait - jest idealną puentą i dopełnieniem tej anielskiej sielanki... Na pierwszy rzut oka przypominają waniliowe lody - lecz według mojej skromnej opinii są od nich o niebo lepsze. Bardziej delikatne, bardziej szlachetne. I przede wszystkim - bardziej oryginalne :)
Przepis składa się z : kremu angielskiego, ciasteczek z masy cygaretkowej oraz sosu owocowego
Przepis pochodzi z książki: Przepisy Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla"
Pichcąc słuchałam: Tom Rosenthal & Alex Brenchlay " KEEP ME WARM"
Składniki:
Krem angielski:
100 ml mleka
3 żółtka
40g cukru trzcinowego
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
200 ml śmietanki 30%
200g owoców - świeżych lub mrożonych (np. maliny, truskawki, jagody, wiśnie...)
100g białej czekolady
Ciasteczka z masy cygaretkowej:
2 białka
50g masła
50g mąki pszennej
50g cukru pudru
Sos owocowy:
100g owoców - świeżych lub mrożonych (np. maliny, truskawki, jagody, wiśnie...)
50g cukru pudru
KREM ANGIELSKI
Mleko przelewamy do garnka, dodajemy torebkę cukru wanilinowego i podgrzewamy na małym ogniu, aż się zagotuje.
Jajka dzielimy na żółtka i białka.
W misce ucieramy 3 żółtka wraz z cukrem trzcinowym. Następnie umieszczamy ją na innym garnku z gotującą się wodą. Do utartych żółtek dodajemy zagotowane mleko i cały czas ubijamy na parze, do momentu aż otrzymamy gładką i puszystą masę. Zdejmujemy ją z pary wodnej i zostawiamy do ostygnięcia.
Do gorącego kremu dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy, aż masa stanie się jednolita.
W osobnej misce ubijamy śmietankę na gładką, lśniącą masę.
Krem angielski delikatnie łączymy łyżką ze śmietanką. Dodajemy owoce. Znów mieszamy i całość przelewamy do pojemnika, w którym będziemy mogli parfait włożyć do zamrażalnika.
Wkładamy go do zamrażalnika, najlepiej na całą noc.
CIASTECZKA Z MASY CYGARETKOWEJ
Masło wyciągamy z lodówki, aż zmięknie.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy 2 białka i mąkę. Całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką formujemy bardzo cienkie paski z masy cygaretkowej, jeden obok drugiego.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasteczka pieczemy 12 - 13 minut (aż zbrązowieją)
SOS OWOCOWY
Owoce wraz z cukrem pudrem miksujemy na gładki sos.
Zmrożony deser podajemy wraz z ciasteczkami cygaretkowymi oraz owocowym sosem.
Uwaga: jeśli nie mamy całej nocy, aby czekać aż deser się zamrozi, możemy podawać go w pucharkach w formie musu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz